Rofarvandet

Rofarvandet omkring Sibenik

Der er søkort til rådighed til hver båd. Søkort + øvrigt tilbehør er i vort lokale i roklubben. Søkortene er i formatet 1 : 80.000 - dvs. 1 cm = 800 meter

Numrene på kortet herunder referer til nogle forskellige tekster, som du kan læse længere nede på siden. De originale søkort har ikke disse numre skrevet på.

Muslinge- og østersfarme

Når du er på vandet og specielt er i den indre del, som vi kalder beskyttet fjordområde, så er der flere steder hvor man har muslinge- og østersfarme. De er som regel placeret lidt inde i en mindre bugt eller på ”stille steder” hvor vandet som regel altid er lidt roligt.
De er afmærket med nogle bøjer eller flydemærker bundet sammen i et langt stykke. Det er selvfølgelig på ingen måde tilladt at ro ind i disse områder eller bagom selvom man synes der er plads.
Flere af stederne har et lille læskur på en ponton og dette læskur ligger som oftest yderst så man faktisk kan ro hen til skuret. De steder hvor det er sådan, er det muligt at købe ”varen” direkte, så man kan komme hjem og tilberede helt friskfangede muslinger eller østers, hvis man synes om noget sådan. Husk kontanter disse steder.

Afmærkede muslinge- østersfarme

Muslinge- østersfarm med salgsbod

Klippekyst

Der er ikke mange sandstrande hvor man kan gå ind i Sibenik området. Vi vil prøve at kortlægge dem senere. Men finder man en sådan, så er det IKKE TILLADT at lade båden glide ind på stranden. Kast agter anker et stykke ude når du er på vej ind og stop max 1 meter fra strandkanten og benyt anker fra forrummet til at fortøje inde på land, hvis fanglinen er for kort.
For det meste er det turbulent klippekyst man møder, så man kan ikke lige smutte ind hvor som helst og holde pause hvis man fx er meget trængende…

Rå klippekyst er der meget af

Men man KAN være heldig - Dog er det ofte småsten og ikke sand - men så er der mange andre spændende øer og steder med små hyggelige byer

Badestrand

Der er en fin offentlig badestrand nær roklubben. Står man foran klubben ved deres ponton, så skal man blot gå videre ad en lille sti langs vandet og man kommer til badestranden. Kan være et godt sted at slutte dagens rotur, hvis man lige trænger til at blive kølet lidt af.

Den offentlige badestrand

Den offentlige badestrand - her i lidt gråvejr...

Området er nyt for os alle

Kommer du hjem fra en tur og synes du har oplevet noget nyttigt, noget nyt og godt forskellige steder, det kan fx være fortøjningssteder, gode råd, små byer, øer, caféer osv., det kan også være advarsler om et eller andet, så skriv dig nogle notater og send os en mail med dine oplevelser, så vil vi løbende opdatere så andre kan få glæde og gavn af dem.
Send mail til: info@sibenikrowing.dk 

Men vi kan indlede med nogle egne observationer fra pionerdagene, samt input fra vor Kroatiske kontaktperson Boris, fra roklubben i Sibenik

Den røde prik på kortet er vor base, roklubben KRKA. Klubben har kun unge medlemmer og outriggerbåde. Hele klubbens 1’ste sal står tom. Den var tidligere udlejet til natklub, men det lukkede grundet Corona. Klik HER hvis du vil se kortet.

Hvis du ror mod vest – afsnit 1 til 11 - klik på de blå tal og du får vist kortet.

1)
Efter de første ca. 4 kilometer muslinge- og østersopdræt. Der er flere steder bemandede salgsboder på vandet, så du kan købe friske forsyninger med hjem.

2)
Efter ca. 7 km. (inden du når byen Zaton) ses til venstre et noget forfaldent rostadion, og så kommer klubben Marina, hvor du kan købe drikkevarer. Hvert år i marts-april holdes der regatta for de omkringliggende klubber.

3)
I byen Zaton kan du lægge til i havnen og der er flere spisesteder.

4)
Ca. 1 km før du når Zaton svinger floden til højre. Der er ca. 2 km meget snoet flod med klippesider og ingen mulighed for at lægge til. Derefter kommer du ud i åbent område, søen Prukljan, hvor du godt kan møde bølger. Her er der både sandstrand og klipper.

5)
Til højre ligger byen Mikulandre, det er en nyere by (ikke så spændende, som Boris sagde, men der er en god restaurant siges det). Her ligger også byen Bilice, som vi ikke har besøgt endnu.

6)
Til venstre ligger byen Rasline, også fin gammel by med spisesteder. I bunden af bugten (nord for Rasline) byen Prokljan, der er meget lille og ingen spisested, siges det.
Et af vore roholds beskrivelse af tur til byen Raslina: ” Efter at have roet på floden Krka, kom vi til den store sø Prukljan og holdt kursen bagbord, land på venstre side. Efter et par km, helt inde i bunden af bugten ligger byen Raslina. Her er gode pladser til fortøjning af både på styrbords side, og bådene ligger i skygge af høje gamle træer. Gå tværs gennem byen (mod højre og lige ud). Efter ca. 5-600 m. ankom vi til en cafe, som ligger ved en skøn lille strand. Her er der også en købmandsbutik. Der findes også et spisested længere henne ved en campingplads.”

7)
Hvis du krydser lige over bugten, kommer du igen ind i den smalle flod. Inden du kommer til den 1.vejbro er der til højre en dyr restaurant Vidrovaca (der skal bestilles bord). På dette stykke af floden ses klipper, bjerge og vinmarker.

8)
Efter ca. 3-4 km. når du byen Skradin, som er den sidste by vi må ro til.
Skradin er en meget fin og gammel by, og der er 3 fine pontoner, hvor småbåde kan lægge til. Lidt længere fremme er der sandstrand. Byen er meget besøgt, fordi det er herfra turister, der vil besøge nationalparken, sejler med turistbådene. Der er gode overnatningsmuligheder i byen, hvis du vil bruge en dag i parken.

9)
Efter denne by kommer der en bro, hvor der er en line på tværs. Herfra er det kun turistbåde til Nationalparken Krka, der kommer igennem.

10)
På tilbagevejen, lige inden du kommer til Sibenik, er der på venstre side en gammel nedlagt fabrik. På hele dette areal har Sibenik planer om at ville opbygge et kæmpe sports-og vandområde. Det er kun lige i startfasen med arkitektkonkurrence.

11)
Inden du når klubben er der Sibeniks badestrand. Der er dejligt sand og vand, men den er lille, så indbyggerne kører over på den store Lido ud til Adriaterhavet (se senere beskrivelse).

Hvis du ror ud gennem kanalen – afsnit 12 til 19 - klik på de blå tal og du får vist kortet.

12)
Til højre for kanalen er der en farvandsafmærkning der skifter mellem rød og grøn. Den har ingen betydning for os. Der kan godt være meget trafik i den smalle kanal, så vær opmærksom.

13)
En lille kilometer inde på venstre side ses 2 tunneller, som er boret eller hugget dybt ind i klipperne. Det er et levn fra 2. verdenskrig, hvor de gemte deres bådmateriel. De er spærret med net, så man ikke kan komme derind. Lidt længere fremme ses en del master og forfaldne bygninger. Det var den jugoslaviske hærs kaserne. Der ses også en cykel- og kondisti på et langt stykke. Der er enkelte steder med sandstrand undervejs, men ellers klipper.

14)
For enden af kanalen er der en borg på venstre hånd. Der må du ikke lægge til, men du kan i Sibenik bestille en billet og blive sejlet derud med turistbåd fra Sibenik.

15)
Til højre langs kysten kommer Lidoen med meget lang sandstrand og barer med gode drinks. Der er et stort sommerhusområde inde bagved. De par gange vi var ude gennem kanalen, oplevede vi godt med bølger på vandet, men ikke noget der gav os problemer.

16)
Overfor ligger øen Prvic, som vi ankom til sydfra. Her er der en gammel by af samme navn, med en lille beskyttet havn, hvor du kan lægge til. Vi spiste på Nanini (obs. først varm mad fra kl. 14). Oppe bagved er der en lille butik, cykel- og værelsesudlejning. Vor kroatiske kontaktperson Boris er venner med de som har restauranten her.

17)
Ror man videre rundt om øen kommer man til byen Sepurine, som lige har indviet en ny havn.

18)
Den sidste del her har vi ikke prøvet, men ror man fx fra Sepurine videre mod nordvest, kommer man til byen Tribuni, der også er en traditionel gammel by. Ror man langs kysten hjemad mod Sibenik, kommer man til byen Vodice, som er en moderne by. Deres nye vartegn er et stort højt blåt hotel.

19)
En af dagene tog vi efter kanalen direkte kurs mod Zlarin, og kom ind i rn hyggelig lille havn i byen, som også hedder Zlarin. Der var flere spisesteder. Vi valgte Ivana, og fik meget fin betjening. Folk var nysgerrige og flinke.

Alle øer er bilfrie, så transportmidler er alsidige. Vi så golfbiler, kærre trukket af heste ect., så der er dejlig stille.

Der er generelt mange gode destinationer at ro til, så værs`go og prøv. Vi har ikke været langs kysten mod sydvest, når man kommer ud af kanalen. Der venter vi på din beskrivelse + alt muligt andet... Glæd jer.

2 - forfaldent rostadion

3 - Zaton havn

3 - Zaton godt anløb

6 - Rasline den nordlige side

6 - Rasline cafe

12 - kanalen

16 - Prvic havn

19 - Zlarin havn

19 - Zlarin pizza hos Ivana